Skip to content

Parapanta  Zbor cu parapanta  Cursuri parapanta Brasov - Poiana Brasov

Home
Skydiving in Romania

Romania, printre favoritele Europei la skydiving
 
Placerea de a te parasuta pe plaja face din litoralul nostru un punct important de atractie al continentului
Avioanele mari sunt scumpe, sporturile de performanta ocupa prea mult timp, iar adrenalina a devenit un fel de cafea tare si aromata pe care trebuie sa o bei macar o data pe an. De la aceste premise se naste skydi-ving-ul: fara sa depinzi de o grupa de învatacei, fara sa ai nevoie de prea multi instructori, la un pret rezonabil si fara sa fie necesar sa sari din avion de trei-patru ori pe luna. E nevoie doar de un avion mic, un peisaj frumos, cateva ore de instructaj si o zi libera.

skydiving romania drop zone parasutism
De la inventarea parasutei ca instrument de salvare a pilotilor cu aparate de zbor avariate în razboaie si pana la „saritorii de astazi”, care populeaza aerul din defileuri, de pe plaje, din campii întinse sau chiar pe cel de deasupra oraselor, totul în numele zborului sacru, nu a fost decat un pas. Oamenii se ridica de la sol cu mijloace minimale - parapante, deltaplane, motodeltaplane si planoare - ori sar din vazduh, cat mai de sus, pentru a pluti liber cat mai multa vreme. Astazi se sare din avion nu din necesitate, ci din placere sau, mai rar, pentru bani. Se sare de unul singur, cu instructor, cu iubita, în grup, în formatii geometrice, cu placa de surf, cu aripi de matase, cu propulsor „à la James Bond” în spinare, la împlinirea a 50 de ani de casatorie, în ziua cand afacerea parasutistului a fost cotata la Bursa sau, „senzationalist”, cu scaunul de birou, cu masina sau cu ce dicteaza scenariul filmului pentru care se face o cascadorie.
Tara favorita a tuturor dependentilor de înaltime si adrenalina este, de ceva vreme încoace, Spania. Are cele mai întinse plaje nepopulate, unde saritorii pot coborî din ceruri fara sa-si faca griji ca vor ateriza pe o carciuma sau în mijlocul unui oras. „Drop-zone”-urile sunt arii care trebuie sa ia în considerare nu doar îndemanarea parasutistilor, ci sa si acopere, indiferent de vant sau de viteza avionului din care se sare, o su-prafata suficient de mare cat sa garanteze o aterizare fara incidente. Singurul drop-zone din Romania care poate oferi si „briza marii” este cel de la Tuzla, unde, de altfel, a început si nebunia zborurilor de agrement din Romania. Un Antonov 2 (AN-2) de opt locuri, un Cessna 182 de trei locuri, un Wilga si un foarte nou Diamond Star DA 40 vor ridica de la sol si în aceasta vara amatorii de senzatii tari, pentru a-i lasa apoi sa cada de la patru kilometri deasupra pamantului. Alaturi de Regional Air Services din Tuzla, mai gasiti senzatii asemanatoare, lipsite doar de plaja si de mare, la Total Air Skydiving din Ploiesti, unde se da drept sigur începutul sezonului de sarituri în primele zile ale lunii mai.

Dai un ban, dar stii cåt cazi

La Ploiesti se sare, de obicei, de la 4.000 de metri, pentru 150 de euro. Acest lucru presupune 10 minute de pregatire cu unul dintre instructori, 50 de secunde de cadere libera, urmate de 5 minute de zbor cu parasuta, evident - în tandem cu un instructor. Daca vreti sa sariti fara instructor, trebuie sa treceti prin cursurile scolii extremwings.ro
La Tuzla se sare mai mult, fiind vorba despre mai multe avioane, iar preturile variaza si în functie de tipul de avion utilizat. Cu cat avionul are mai multe locuri, cu atat pretul pentru o ora de zbor se împarte la mai multi saritori. Tuzla are avantajul ca are un drop-zone foarte aproape de mare, iar multi turisti asimileaza notiunea de skydive celei de vacanta. Drept dovada, aici vin norvegieni, bulgari, englezi, australieni si zeci de alte neamuri din toate colturile pamantului. Pretul este, evident, mai avantajos pentru straini, o asemenea aventura costand de cel putin doua-trei ori mai mult în orice alt colt din Europa. Mai exact, zborurile costa de la 176 de eu-ro/ora pentru Cessna si ajung la 308 euro/ora pentru mult mai confortabilul (spre lux, chiar!) Wilga. Salturile cu instructor costa 165 de euro, cele solo - 19 (!) euro, plus 11 euro - chiria parasutei. Deci cursurile de parasutism sunt chiar rentabile, în perspectiva. Daca doriti si sa imortalizati aventura, filmarea va costa 28 de euro + TVA, iar filmarea însotita de fotografii ajunge la 40 de euro + TVA. Programele speciale au costuri negociabile. În ceea ce priveste Tuzla, vestea cea mai buna  este ca   s-a impus pe piata acestui hobby si, desi „este întotdeauna mai placut sa zbori în bermude decat cu trei paltoane”, sezonul de sarituri începe din martie si tine, hat!, pana în decembrie.

La noi, mult mai ieftin

Întamplarea face ca tarile cu traditia cea mai îndelungata în skydiving sa fie si cele mai putin accesibile pentru romani: Australia, SUA si Marea Britanie. În afara de distante, în aceste tari intervin probleme de viza si, mai ales, de costuri, asigurarile si nerecunoasterea unui brevet fiind cele mai importante piedici.
În schimb, în orice tara civilizata din UE exista între unul si cinci drop-zone-uri intens exploatate. Cel mai aproape de noi este drop-zone-ul Pribram din Cehia, condus de Paracentrum. Sarituri în tandem - 150 de euro, zbor - 140 de euro (pentru 5 persoane), la care se adauga 80 de euro pentru DVD si fotografii. Ca exceptie, salturile individuale costa aici aproape la fel de mult ca si cele în tandem (desi plata instructorului nu mai este inclusa) - 110 euro/salt.
Daca vreti sa zburati în paradisul parasutismului european, începeti deja sa faceti rezervari, pentru ca s-ar putea sa nu mai prindeti locuri. În plus, daca plecati spre Empuria Brava si anuntati de pe acum, economisiti cam 25 de euro pe zi. În rest, preturile sunt destul de „prietenoase”, dar nu chiar mici: 187 euro pentru un salt în tandem între 1 mai si 30 septembrie (177 - în extrasezon), fotografii cu 67 de euro si DVD cu filmarea sariturii pentru 81 de euro. Totalul bate spre 300 de euro, fara ora de zbor (care trebuie decontata, la randul ei), cazare, masa si altele. În schimb, preturile mai scad pentru cazul în care sar echipe în tandem: 174 de euro pentru 10-19 parasute tandem si 162 de euro (de persoana) daca   s-au strans mai mult de 20 de echipe. În Gran Canaria, unde zborul ofera si unul dintre cele mai spectaculoase peisaje din lume, ora de zbor poate ajunge, în functie de avion, si la 1.600 de euro pe ora, saltul tandem costa 140-175 de euro, mai putin decat saltul solo AFF (cadere libera accelerata, în care instructorul va tine în brate o vreme, dupa care va deschide parasuta), care ajunge la 650 de euro, mai ales din cauza asigurarilor. Înregistrarea video, în schimb, costa doar 60 de euro. Mai exista si un „bilet” pentru salt (cineva trebuie sa deschida si usa avionului), care are pretul de 30 de euro pentru înaltimi între 3.000 si 4.000 de metri.

SkyDiving Romania Drop Zone Romania - Salt cu parasuta din avion - Parasutism in romania Zborul cu parasuta
skydiving , drop-zone romania, skydiving romania, parasutism, romania, salt cu parasuta, parasuta, drop zone, salturi cu parasuta, avion romania skydiving , skydiving , drop-zone romania, skydiving romania, parasutism, romania, salt cu parasuta, parasuta, drop zone, salturi cu parasuta, avion SkyDiving Romania Drop Zone Romania - Zborul cu parasuta - Salt cu parasuta din avion - Parasutism in romania

04/04/2008 de Radu Rizea

 

Meta contain : skydiving in romania , salt cu parasuta din avion, parasutism, sky diving, - drop zone skydiving romania, drop-zone romania skydiving, spot extrem cu parasuta in romania , zbor cu parasuta , parasutism , avion , saraituri din avion
 
< Precedent   Urmator >

Logare utilizatori

Ultralite
Ultralite
Ron 7 344.00
Adauga in cos

Mantra R09
Mantra R09
Ron 9 999.00
Adauga in cos

Geo 2
Geo 2
Ron 8 796.00
Adauga in cos

Buzz Z
Buzz Z
Ron 8 791.00
Adauga in cos

Parerea voastra despre site